Fantastiska idéer #37 ×

Bron som skapar årum

Norrtälje kommun växer så det knakar. När det nya bostadsområdet, Norrtälje hamn, skulle bindas ihop med rekreationsområdet på andra sidan vattnet vände man sig till Europas brodesignelit. WSPs vann uppdragsgivarnas hjärtan.

Att utlysa designtävlingar hör till ovanligheterna inom brodesignsegmentet. Men för Lars Schagerström som ledde WSPs bidrag tillsammans med ett antal partners inom konstruktionsdesign och mekanik blev det en spännande resa.

– Det var väldigt hög nivå på våra medtävlandes förslag och idéer, därför känns det extra kul att just vårt förslag vann. Vårt förslag var inte det mest spektakulära utan snarare tvärtom. Vi tyckte att upplevelsen i naturen runt om var vacker nog och valde en design där bron inte skulle ta över för mycket, berättar Lars.

Enkelheten var just det som föll uppdragsgivarna i smaken. Eftersom detta skulle vara en bro för gång- och cykeltrafik tog Lars och hans kollegor fasta på vyerna som bron kunde erbjuda.

Genom att skapa en bro med en svagt svängd form kommer gångtrafikanter och cyklister kunna blicka ut över havet oavsett vilket håll de kommer ifrån.

En annan viktig parameter var att binda samman det moderna i den nya stadsbebyggelsen med skärgårdskänslan och den anrika societetsparken på andra sidan.

– Vi skissade på alla möjliga varianter men denna lösning tyckte vi passade båda sidor på bästa sätt. Vi valde till exempel att göra bron bredare än vad som krävs, just för att skapa möjligheten att stanna upp och ta in skärgårdskänslan, säger Lars.

I juni 2018 planeras den nya bron vara klar.

Juryns motivering

”Bron ansluter väl till platsen och skapar i samspel med befintlig bro ett tydligt inramat årum och hamnbassäng. Förslaget förhåller sig till både det nya och det gamla Norrtälje på ett övertygande sätt. Med sitt sinnrika sätt att kombinera riktningar och utblickar längs vägen erbjuds en rik och varierad promenad, där stad och skärgård möts i en samlad form. Den är helt enkelt genial i sin enkelhet.”

Genom att skapa en bro med en svagt svängd form kommer gångtrafikanter och cyklister kunna blicka ut över havet oavsett vilket håll de kommer ifrån.

Du deltar i tävlingen och hjälper bästa idén segra genom att dela den och motivera varför idén är bäst. Den bästa motiveringen till den bästa idén vinner en Apple Watch.

Du har motiverat varför denna idé är fantastisk. Passa på att ge idén ytterligare poäng genom att dela din motivering i sociala kanaler. Varje kanal ger ytterligare en poäng till idén.

Nu har du motiverat varför denna idé är fantastisk. Tack för ditt bidrag!

Motivera varför detta är din favoritidé

×

Tack för din motivering!

×

Du har nu gett en poäng till idén "Bron som skapar årum"! Passa på att ge idén fler poäng genom att dela din motivering i sociala kanaler. Varje kanal ger ytterligare en poäng till idén och ökar chansen att just din favorit ska vinna.

Poäng: 1/4

Läs mer om Handel, Kommuner, Utveckling av städer och regioner på wspgroup.se

Kontaktperson: Fredrik Bergström
WSP Analysis & Strategy Director
+46 10 7228679, fredrik.bergstrom@wspgroup.se

Fler fantastiska idéer

# 48

Färgglad badboll gav miljöprioritering

När Vasakronan funderade på vilka miljökrav man borde ställa på projektörer och entreprenörer i byggprojekt så vände man sig till WSP. Man hade tidigare haft ett dokument som beskrev detta, men det var i behov av att uppdateras.

# 52

Koll på t-banan i Singapore och Stockholm

Tänk dig att du har en massa data om Stockholms tunnelbanesystem i din dator. Tänk dig att du genom några enkla knapptryckningar kan se status och historik på en specifik del av anläggningen in i minsta detalj. Detta är idag verklighet på Trafikförvaltningen (SL).

# 33

Inga lata drönare

Tack vare Anneli Andrés metod för hindermätning via drönare kan flygplatser idag få mer exakta och heltäckande dokumentationer av flygplatsområdet, samtidig som de sparar både tid och pengar på mätningen.

Visa alla idéer