Fantastiska idéer #31 ×

Falnande brasa gav stråket harmoni

Utmaningen var tydlig. Hur kan ljuset förvandla en mörk och outnyttjad plats till ett promenadstråk fyllt av harmoni? För Katarina Hennig, ljusdesigner på WSP, kom idén så fort hon såg platsen. Här skulle naturen och människans fascination av naturligt ljus skapa den rätta känslan.

Människan har i alla tider varit beroende av och påverkats av dagsljus och ljuset från eld. Detta blev grundidén i Katarinas lösning för den bortglömda parkeringsplatsen och baksidan av ICA Maxi i Alingsås.

– Jag ville skapa en trygg och roingivande plats och min idé inspireras av känslan då man sitter framför en falnande brasa. De varma tonerna skapar en känsla av lugn och harmoni samtidigt som jag nyttjade det naturliga ljuset från den intilliggande naturen.

Precis bredvid köpcentrumet ligger ett promenadstråk med sjön Gerdsken på andra sidan. I anslutning ligger en parkering som är full av starkt och trist ljus och den blänkande vita väggen gjorde att fåglar flög rakt in i den. Platsen var ett brutalt möte mellan naturen och baksidan av staden. Men med Katarinas skapelse av varmt ljus i rörelse längs med väggen och ett sprakande ljus från växtligheten och sjön förvandlades stråket till en vacker plats.

Dessutom samarbetade Katarina med en kompositör som ljudsatte platsen. För att fånga den rätta känslan behövde Katarina tona ner ljuset från de 110 lysrören som ”förorenade” platsen.

Med hjälp av speciella filter och genom att belysa betongpelarna runt parkeringen hittade hon den rätta inramningen. De vandrande eld-flammorna i jätteformat på väggen skapade hon med programmerbara LED-armaturer.

Projektet var en del i Alingsås ljusfestival där ljusdesigners från världens alla hörn träffas och skapar nya, innovativa lösningar tillsammans med internationella ljusdesign-studenter.

Katarina hade i år, som enda svensk, det ärofyllda uppdraget att vara en av workshopledarna, vilket resulterade i det magiska och meditativa promenadstråket.

– Det var fantastiskt kul att få vara en del i detta sammanhang. Jag personligen uppskattade att förmedla min kunskap samtidigt som man också lär av studenterna. Platsen blev en riktig favorit bland besökarna.

Jag ville skapa en trygg och roingivande plats och min idé inspireras av känslan då man sitter framför en falnande brasa.

Du deltar i tävlingen och hjälper bästa idén segra genom att dela den och motivera varför idén är bäst. Den bästa motiveringen till den bästa idén vinner en Apple Watch.

Du har motiverat varför denna idé är fantastisk. Passa på att ge idén ytterligare poäng genom att dela din motivering i sociala kanaler. Varje kanal ger ytterligare en poäng till idén.

Nu har du motiverat varför denna idé är fantastisk. Tack för ditt bidrag!

Motivera varför detta är din favoritidé

×

Tack för din motivering!

×

Du har nu gett en poäng till idén "Falnande brasa gav stråket harmoni"! Passa på att ge idén fler poäng genom att dela din motivering i sociala kanaler. Varje kanal ger ytterligare en poäng till idén och ökar chansen att just din favorit ska vinna.

Poäng: 1/4

Läs mer om Fastigheter, Kommuner, Sport och fritid på wspgroup.se

Kontaktperson: Johnny Wahlström
Technical Director Real Estate
+46 10 7228116, johnny.wahlstrom@wspgroup.se

Fler fantastiska idéer

# 54

Smart analys ger minskade schaktmassor

På Alnön utanför Sundsvall ville kommunen omvandla ett gammalt sågverksområde till parkmark. WSP fick uppdraget att se över hur en nödvändig marksanering skulle kunna göras så effektivt som möjligt utan att området innebär några risker för hälsa och miljö.

# 52

Koll på t-banan i Singapore och Stockholm

Tänk dig att du har en massa data om Stockholms tunnelbanesystem i din dator. Tänk dig att du genom några enkla knapptryckningar kan se status och historik på en specifik del av anläggningen in i minsta detalj. Detta är idag verklighet på Trafikförvaltningen (SL).

# 48

Färgglad badboll gav miljöprioritering

När Vasakronan funderade på vilka miljökrav man borde ställa på projektörer och entreprenörer i byggprojekt så vände man sig till WSP. Man hade tidigare haft ett dokument som beskrev detta, men det var i behov av att uppdateras.

Visa alla idéer