Fantastiska idéer #31 ×

Falnande brasa gav stråket harmoni

Utmaningen var tydlig. Hur kan ljuset förvandla en mörk och outnyttjad plats till ett promenadstråk fyllt av harmoni? För Katarina Hennig, ljusdesigner på WSP, kom idén så fort hon såg platsen. Här skulle naturen och människans fascination av naturligt ljus skapa den rätta känslan.

Människan har i alla tider varit beroende av och påverkats av dagsljus och ljuset från eld. Detta blev grundidén i Katarinas lösning för den bortglömda parkeringsplatsen och baksidan av ICA Maxi i Alingsås.

– Jag ville skapa en trygg och roingivande plats och min idé inspireras av känslan då man sitter framför en falnande brasa. De varma tonerna skapar en känsla av lugn och harmoni samtidigt som jag nyttjade det naturliga ljuset från den intilliggande naturen.

Precis bredvid köpcentrumet ligger ett promenadstråk med sjön Gerdsken på andra sidan. I anslutning ligger en parkering som är full av starkt och trist ljus och den blänkande vita väggen gjorde att fåglar flög rakt in i den. Platsen var ett brutalt möte mellan naturen och baksidan av staden. Men med Katarinas skapelse av varmt ljus i rörelse längs med väggen och ett sprakande ljus från växtligheten och sjön förvandlades stråket till en vacker plats.

Dessutom samarbetade Katarina med en kompositör som ljudsatte platsen. För att fånga den rätta känslan behövde Katarina tona ner ljuset från de 110 lysrören som ”förorenade” platsen.

Med hjälp av speciella filter och genom att belysa betongpelarna runt parkeringen hittade hon den rätta inramningen. De vandrande eld-flammorna i jätteformat på väggen skapade hon med programmerbara LED-armaturer.

Projektet var en del i Alingsås ljusfestival där ljusdesigners från världens alla hörn träffas och skapar nya, innovativa lösningar tillsammans med internationella ljusdesign-studenter.

Katarina hade i år, som enda svensk, det ärofyllda uppdraget att vara en av workshopledarna, vilket resulterade i det magiska och meditativa promenadstråket.

– Det var fantastiskt kul att få vara en del i detta sammanhang. Jag personligen uppskattade att förmedla min kunskap samtidigt som man också lär av studenterna. Platsen blev en riktig favorit bland besökarna.

Jag ville skapa en trygg och roingivande plats och min idé inspireras av känslan då man sitter framför en falnande brasa.

Du deltar i tävlingen och hjälper bästa idén segra genom att dela den och motivera varför idén är bäst. Den bästa motiveringen till den bästa idén vinner en Apple Watch.

Du har motiverat varför denna idé är fantastisk. Passa på att ge idén ytterligare poäng genom att dela din motivering i sociala kanaler. Varje kanal ger ytterligare en poäng till idén.

Nu har du motiverat varför denna idé är fantastisk. Tack för ditt bidrag!

Motivera varför detta är din favoritidé

×

Tack för din motivering!

×

Du har nu gett en poäng till idén "Falnande brasa gav stråket harmoni"! Passa på att ge idén fler poäng genom att dela din motivering i sociala kanaler. Varje kanal ger ytterligare en poäng till idén och ökar chansen att just din favorit ska vinna.

Poäng: 1/4

Läs mer om Fastigheter, Kommuner, Sport och fritid på wspgroup.se

Kontaktperson: Johnny Wahlström
Technical Director Real Estate
+46 10 7228116, johnny.wahlstrom@wspgroup.se

Fler fantastiska idéer

# 35

BIM ger rätt resultat för vården

Vid bygget av Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg finns en väl utarbetad BIM-process för projektering och byggnation. Om den informationen även kan överföras på ett smidigt sätt till drift- och underhållsorganisationen skulle mycket tid och pengar kunna sparas.

# 47

Digitala vattenförekomster

Det som tidigare varit enskilda kommuners ansvar, där ingen egentligen hade vare sig kunskap om eller översikt av helheten, tog några kommuner norr om Stockholm tag i. Syftet var att Mälarens vatten även i framtiden ska kunna användas som dricksvatten.

# 51

Har Stockholm fått solsting

Man tror ofta att potentialen för solenergi i Sverige inte är så hög. Men faktum är att i Stockholmstrakten är förutsättningarna mycket bättre än man kanske spontant tror. Duncan McConnachie och hans kollegor är med i ett projekt för att tydliggöra hur det egentligen ser ut.

Visa alla idéer