Fantastiska idéer #53 ×

Minskat tryck för robustare system

Haninge kommun ville omvandla ett sommarstugeområde till permanent standard vilket ställde krav på ett nytt avloppssystem. Genom att lägga ihop information från olika källor skapades en ny lösning.

När Bojan Filipovic, VA-projektör på WSP, fick frågan på sitt bord så stod valet mellan två alternativa lösningar. Antingen ett självfallssystem eller ett LTA-system (Lätttryckavlopp).

– Jag läste en del artiklar i tidningen Svenskt Vatten om LTA och förstod att man hade problem med pumpar som spricker, börjar Bojan. Men det gavs ingen riktig förklaring varför.

Lite senare for han till WSPs kontor i Serbien där en kollega som tidigare varit VA-chef förklarade att mycket handlade om vattenhastighet. I ett LTA-system vill man undvika ett flöde över 1m/s.

Problemet är att på en gata med 50 hus och lika många pumpar så används pumparna i det närmaste slumpmässigt. En annan viktig detalj är att en gång per dag ska vattenhastigheten över 0,7 m/s för att man ska slippa att det byggs upp avlagringar i systemet.

– För att lösa det överdimensioneras pumpar vilket under vissa kriterier leder till att kopplingar ger efter och brister, fortsätter Bojan.

– Min idé är att istället för att se det gata för gata så delar jag in gatan i zoner. Där dimensionen minskar ju längre ut i systemet man kommer, för att på så sätt skapa ett högre flöde i alla delar. Det anpassas då efter områdets förutsättningar. På så vis kommer man alltid över minsta hastighet, men aldrig över maxvärdet. Vilket förbättrar villkoren för ledningssystemet och minskar problemen med driften, avslutar Bojan.

Min idé förbättrar villkoren för ledningssystemet och minskar problemen med driften.

Du deltar i tävlingen och hjälper bästa idén segra genom att dela den och motivera varför idén är bäst. Den bästa motiveringen till den bästa idén vinner en Apple Watch.

Du har motiverat varför denna idé är fantastisk. Passa på att ge idén ytterligare poäng genom att dela din motivering i sociala kanaler. Varje kanal ger ytterligare en poäng till idén.

Nu har du motiverat varför denna idé är fantastisk. Tack för ditt bidrag!

Motivera varför detta är din favoritidé

×

Tack för din motivering!

×

Du har nu gett en poäng till idén "Minskat tryck för robustare system"! Passa på att ge idén fler poäng genom att dela din motivering i sociala kanaler. Varje kanal ger ytterligare en poäng till idén och ökar chansen att just din favorit ska vinna.

Poäng: 1/4

Läs mer om Bostäder, Kommuner på wspgroup.se

Kontaktperson: Håkan Danielsson
Affärsområdeschef Byggprojektering
+46 10 7227996, hakan.danielsson@wspgroup.se

Fler fantastiska idéer

# 51

Har Stockholm fått solsting

Man tror ofta att potentialen för solenergi i Sverige inte är så hög. Men faktum är att i Stockholmstrakten är förutsättningarna mycket bättre än man kanske spontant tror. Duncan McConnachie och hans kollegor är med i ett projekt för att tydliggöra hur det egentligen ser ut.

# 29

Bioekonomi på skånska

När Karin Carlsson ska beskriva vad hon arbetar med svarar hon med begreppet ”affärsmässig miljöutveckling”. Eller som hon säger, med ett leende, något som i hållbarhetsbranschen tangerar trendbegrepp som cirkulär ekonomi, clean tech och miljödriven tillväxt.

# 43

Stort plus för flerbostadshus

Just nu pratas det mycket om energieffektiva byggnader. Hur ska de utvecklas för att nå EUs och Sveriges höga målsättningar?

Visa alla idéer